Saturday, June 06, 2009

Jet lag

Voor diegene die wel eens gevlogen hebben weten wat het is, een jet lag. Als we straks naar Amerika gaan hebben we te maken met 8 uur tijdsverschil (achteruit). Wij gaan er dus ook mee te maken krijgen. Dus ben ik eens opzoek gegaan naar hoe je het beste een jet lag kan voorkomen.
Maar eerst wat gebeurt er:
Door het tijdsverschil loopt je biologische klok niet direct synchroon met de tijd van bestemming. Je krijgt dan last van vermoeidheid en desoriëntatie. Gevolg (en oorzaak) van een jet lag kan ook nog eens uitdroging zijn. Als je naar het oosten reist heb je het meest last van een jetlag, dit omdat je bij elke doorkruiste tijdzone een uur verliest. Bij het reizen naar het westen krijg je wel een jet lag, maar omdat je bij elke doorkruiste tijdzone een uur er bij krijgt wen je meestal makkelijker aan het tijdsverschil.
Hoe voorkom je het:
-Het beste kun je al starten voordat je vertrekt. Het is dus belangrijk dat alles op tijd in orde is voor je reis zodat je zo min mogelijk strest ervaart.
-Gebruik zo min mogelijk alcohol tijdens de vlucht.
-De lucht in een vliegtuig is vaak droog, drink voor, tijdens en na de vlucht ruim voldoende. Koffie heeft een vochtafdrijvend effect en werkt vaak averechts. Smeer je huid regelmatig in met een vocht in brengende crème tijdens de vlucht dit voorkomt ook nog een jet lag “look”.
-Houd je voeding in de gaten. Van koolhydraatrijke maaltijden wordt je slaperig, dit geldt ook voor kalkoen, gebakken aardappelen in de schil en walnoten. Dit omdat zij het aminozuur L-trypofaan bevatten. Eiwitrijke maaltijden geven je juist energie en je wordt er wakkerder van. Eet liever geen zoute gerechten, want daar krijg je een opgeblazen gevoel van. Eet ook niet te veel vet voedsel, want daar kun je sloom van worden.
-volgens onderzoekers van de universiteit van Harvard is verstandig om tijdens vliegreizen niet te eten. Dit gaat ook op voor ploegendienstmedewerkers. Zij moeten vasten onder werktijd. Volgens de onderzoekers heeft het menselijk lichaam twee biologische klokken: een die het dagritme en een die het eetritme volgt. De ‘maaltijdklok’ domineert in geval van voedselschaarste. Wie bijvoorbeeld naar Hawaï vliegt - en een tijdsverschil van elf uur overbrugt - is zijn jet lag te baas na zestien uur hongeren. Normaal doet het menselijk lichaam er een week over om zich aan te passen aan het tijdsverschil.
-Probeer goed te rusten tijdens de vlucht. Zo kun je een opblaas kussen meenemen, een paar extra sokken, om een deken vragen tijdens de vlucht, neem je favoriete muziek mee en/of oordopjes. Maar je kunt ook gebruik maken van lichte slaapmiddelen.
-Bij sommige mensen helpt het gebruik van melatonine een jetlag te voorkomen, maar voor andere mensen helpt het weer totaal niet. In theorie zou je de gevolgen van een jet lag kunnen voorkomen door op gezette tijden melatonine te slikken. Ga voor advies langs bij je apotheek.
-Zorgen dat je voldoende beweging krijgt, voor tijdens en na de reis. Loop tijdens de vlucht af en toe een rondje door de cabine of doe een aantal stoeloefeningen: Voeten omhoog buigen en tenen spreiden en dit gedurende drie seconden vasthouden. Dan de voeten naar beneden laten wijzen, de tenen spannen gedurende drie seconden. Ronddraaien met je enkels, je knieën naar je hoofd brengen en draai je hoofd zo nu en dan. Ook geschikt om trombose te voorkomen. Iedereen die langere tijd stil zit loopt namelijk het risico dat zich in de aderen van de onderbenen kleine bloedstolsels vormen. Je krijgt een vervelende pijn in een van je kuiten dat lijkt op een verrekte spier, maar de pijn blijft langer. Door steunkousen te dragen voorkom je trombose. Ook aspirine is een hulpmiddel om trombose te voorkomen. Twee dagen voor het vliegen een half tabletje en één op de dag waarop de vlucht plaatsvindt, helpt de vorming van bloedstolsels tegen te gaan.
-Na de lange vlucht land je op de plaats van bestemming, probeer dan zo snel mogelijk in het nieuwe ritme te komen. Zet je horloge in het vliegtuig al op de tijd van je bestemming. Houd je bij aankomst dan ook echt aan deze tijd en probeer niet toe te geven aan je slaapbehoefte. Als je toch moe bent doe dan een dutje tussen de middag, maar niet langer dan 30 minuten.
-Zoek zo veel mogelijk daglicht en de zon op. Al deze maatregelen zullen helpen om een jet lag te voorkomen. Groeten José

English:
This blog is about jetlag prevention. I found so many information that I won’t translate it in English, but you can checkout internet for tips and tricks during and after the flight to prevent a jetlag.

Bronnen:
www.jetlagprevention.com/
www.gryla.nl/OpReis/VliegenJetlag
www.beautynieuws.nl/nieuws/732/Jetlag-look-voorkomen-Make-up-tips-voor-onderweg
www.slaapklachten.nl/jetlag
www.medicalfacts.nl/
www.preventionsante.be/

1 comment:

Anja said...

Goh, ja, ik ben ook heel gevoelig voor Jetlags. Hoop dat het mee zal vallen bij jullie, met die tips moet je in elk geval een flink eind komen!

Liefs, An