Wednesday, July 29, 2009

Fietsen / cycling

Afgelopen weekend hebben we een aantal mooie fietstochten gemaakt. Ikzelf heb er een gemaakt door de bergen heen. Ik reed over smalle zandpaadjes waar je grote stenen moest ontwijken. Soms lukte het om omhoog te kijken en leek ik wel in een “western movie” beland. Grote formaties rotsblokken en kale droge stukken land. Waar elk moment een indiaan achter de rotsen vandaan kon springen. De indianen hebben hier vroeger ook gewoond. Maar ja de nieuwe ontdekkingsreizigers uit europa hadden hier goud ontdekt. (in de Boulder creek) Direct werden er huizen gebouwd rond de rivier en is Boulder gesticht (in 1858). De echte goud ader bleek na een aantal jaar een stuk verderop te zitten (nu het plaatsje golden). De indianen hadden toen al de rechten over dit land. Een paar slimme mannetjes hadden goede connecties met de gouverneur van die tijd en regelde dat ze werden ingeschreven als indiaan en daarmee ook recht hadden om op het land te wonen. Niet veel later bouwde zij huizen op de meest belangrijke plekken en verdreven daarmee de indianen uit hun gebied. (zelfde tactiek die Israël toepast). Uiteraard lieten de indianen dit niet zo maar over hun kant gaan. In deze staat hebben de bloedigste gevechten plaats gevonden waarbij vaak vele indianen de dood vonden. De stammen zijn uiteindelijk verdreven naar afgelegen gebieden en hier volledig verjaagd. Nu zo’n 200 jaar later zijn bewoners niet echt trots op deze geschiedenis. Er wordt hier vaak over geschreven in kranten en vele belangrijke wegen of gebouwen worden vernoemd naar de indianen stammen die hier vroeger gewoond hebben, b.v. de Arapahoe. Er worden veel initiatieven genomen om de kennis van de natuur die zij bezitten te documenteren en je kunt hier de taal leren op de Arapahoe University. De Arapahoe stam bestaat nog steeds en woont ergens in een reservaat (buiten Colorado). Zij komen aankomend weekend terug naar Boulder. Op pearlstreet zijn dan uitgebreid voorstellingen met muziek en dans. Ik denk dat in deze hippie stad het dak er af gaat :) We gaan dan vast wel even kijken hoe “echte” indianen er uit zien.
Zondag hebben we een lange fietstocht gemaakt langs de rand van de bergen. Bepakt met fotocamera, zonnebrand en een lekkere lunch gingen we op weg. Omdat Boulder vrij hoog ligt (1600m) kijk je uit over een heel groot gebied. Je kan dus ook de grote onweersbuien al van ver zien aankomen. Er hing er één boven Boulder dus hadden we besloten daar van weg te fietsen, richting een groot meer. Fietspaden zijn vaak licht glooiend, of je fiets op fietspaden die soms ineens ophouden. Dan weer fiets je in de middel of no where. Ikzelf vind het mooiste aan deze fietstochten als je op een verlate zandweg rijd. Je hoort alleen het ratelen van je ketting en de vogels fluiten. Voor je het uitzicht op de Rocky Mountains. Het is hier echt heel mooi. Jammer dat ik vandaag (29 juli) over precies een maand al weer naar huis ga...
Groeten José

1 comment:

kitty said...

Het ziet er prachtig uit. Gelukkig kun je er nog een maand van genieten (positief blijven). Ennuh heb je ook nog een beer gezien?
veel plezier nog
groetjes Kitty