Saturday, May 02, 2009

Koninginnedag (Queensday) in Amsterdam


Ik had de avond er voor een slaapdienst gehad en stond op om half 7, met een lekker bakkie thee, te kijken naar de opgaande zon die de lucht oranje kleurde. Het beloofde een mooie dag te worden. Om half 10 was ik thuis en hebben we de tas ingepakt, en zijn we op weg gegaan naar Amsterdam. Hoe dichterbij we kwamen hoe meer de treinreizigers oranje kleurde. Een aantal verbaasde toeristen keken hun ogen uit toen we langs Schiphol reisde. Dit is echt een aparte dag binnen de feestdagen van Nederland.
We stapte uit bij Amsterdam zuid wtc, en namen de leuke oranje (gratis) hoed van de NS in ontvangst. Zo liepen we richting Apollolaan. We hebben ook de zijstraten meegepakt en genoten van de uitgedoste menigte die in grote getallen in Amsterdam aanwezig waren. Overal waar we liepen zagen we het echte koninginnendag traveel met kinderen die koffie en een zelfgebakken cakeje verkopen, of mensen die de inhoud van de zolder of schuur uitgestald hebben op een kleedje.

We proberen elk jaar voor een bepaald item op zoek te gaan op de kleedjes. Dit jaar was het een melk en suiker kannetje. We zagen er veel maar net niet de goede. De een was te wit, een ander te klassiek, een oortje afgebroken, of gewoonweg saai. Terwijl we zo aan het rondsnuffelen waren kwamen we nog een hoop andere leuke dingen tegen. Met twee tassen vol spullen liepen we eindelijk tegen 6 uur richting station Rai om daar de bus te pakken naar het Koreaanse restaurant in Amsterdam Buitenveldert. Dit is nu de tweede keer dat we dit doen en het begint dus een traditie te worden. We hebben daar heerlijk gesmuld van de kimchi en bulgogie (vlees dat je bakt aan tafel en op eet opgerold in een blaadjes sla met allerlei lekkere bijgerechten zoals gemarineerde taugé of spinazie, 2 soorten kimchi of fijn gesneden bosui met knoflook).
Natuurlijk was ook bij ons langzaam het nieuws doorgedrongen dat er wat vreselijks was gebeurt in Apeldoorn. Steeds meer mensen kwamen samen en praatte er over. Een mevrouw wist ons te vertellen dat er toen inmiddels al twee doden waren. Even later toen we uitrustte op een veldje bleken het om een aanslag te gaan. Pas toen we weer thuis waren en de beelden op het nieuws zagen werd de omvang duidelijk. Echt vreselijk, het heeft een nare bijsmaak gegeven aan de koninginnendag die dit jaar zo mooi begon. Toch hoop ik dat er volgend jaar weer net zo’n koninginnendag is als al de afgelopen jaren. Gewoonweg omdat het de leukste feestdag van het jaar blijft voor mij.

José

English
On April the 30th we celebrate Queens-day in the Netherlands, it is the birthday of the queen (just to be) Matthijs and I went to Amsterdam, just like the year before. We walked around in the city center, where lots of people where selling their rubbish, I mean household items :) We always choose an item that we want to search for this your it was a milk and sugar jar. After checking out broken ones, doll ones, to classical ones we finally found the right pair. And not to mention al lot of other stuff. At 6 o’clock we went to the Korean restaurant. This has become a tradition with me and matthijs. We love Korean food. Finally at 10 we came home.
jose

Dit is 'm uiteindelijk geworden

No comments: