Sunday, September 12, 2010

week two, week twee

De tweede week startte op zaterdag met een dagje Praag. Op kaartjes hadden we een P&R uitgezocht en zowaar was de bestemming aanwezig in de tom tom. In anderhalf uur reden we er naar toe. We stapte de Praagse metro in na wat uitgezoek om kaartjes voor een dag te kopen en om half 12 stapte we dan eindelijk de stad in. (we moesten nog een keer terug met de metro want ik was zo slim geweest om de camera in de auto te laten liggen.) De eerste stop was een restaurant uit het boekje 100% Praag. Een jugendstil gebouw waar ze lekkere koffie met gebak hadden en! internet. In ons huisje konden we alleen (met veel sneeuw) Duitse tv ontvangen en Tsjechisch verstaan we niet, dus keken we snel wat het weer de komende dagen zou doen. 20 graden en hier en daar een bui, net Nederland. De bui was nu al bezig wat water te lozen dus genoten we nog even van de plek zelf. Daarna gingen we op weg de stad in. De hoofdstraat met winkels was erg leuk, maar lijkt gewoon op de kalvestraat de zijstraatjes boden veel oude gebouwen, bekleed met ornamenten in jugendstilstijl. We volgende die dag een route door de stad, waarbij we uiteindelijk eindigde bij een straatje met een leuk restaurant. Daar aten we traditionele gerechten, hoe kan het ook anders goulash en matthijs geroosterde eend. Ook nu weer geen groente te bekennen maar goed daar wennen we inmiddels aan. Helaas hadden we wel pech want het bleef grauw en donker de hele dag met af en toe regen. Dat maakte de foto’s niet bijzonder mooi. We moesten maar een keer terug komen.
De dag er op zijn we een wandeling gaan maken in Jicin. Daar is ooit door een graaf een lindelaan aangelegd en op een heuvel aan het einde een kerkje neer gezet. Het was een flinke klim maar met prachtig uitzicht. Genietend liepen we terug via de fruitbomen en open velden met goud geel koren en werden getrakteerd op een prachtige zonsondergang.
Op maandag hebben we een grote fietstocht gemaakt. In Jicin huurde we mountainbikes. Gewapend met proviand voor de dag trokken we de natuur in. We hadden niet echt een plan maar kwamen onderweg ontzettend mooie plekken tegen.Zo waren er de Ansprach rocks, wel 3 kastelen waar we in een in zijn geweest, vele glooiende heuvels met vergezichten en prachtige bospaadjes waar we de enige waren. Onderweg kwamen we langs het dorpje Libovische Het lag midden in de kastelen zone en was wat touristischer dan waar we nu zaten. Dit leek ons wel een geschikte plek om terug te komen in de 3e week.
We fietste weer verder. Een deel moesten we zelf de fietst optillen om het pad af te kunnen lopen en gingen nu wat platter terug langs meertjes omdat we na 8 uur fietsen toch wel moe waren. Eenmaal thuis heb ik nog nooit zulke lekkere pasta gegeten (of was het omdat we honger hadden) Nog met spierpijn hielden we de dag er op een rust dagje.

Woensdag maakte we ons op voor een autorit naar de grens met polen. Daar moesten twee hele mooie kastelen staan. Via bochtige weggetjes met hier en daar een schilderachtig dorpje kwamen we in de buurt bij Nove Mesto nad Metuji. Er moest nog een klein stukje snelweg gedaan worden. Worden we opeens aan de kant gesommeerd door de politie. In de twee woorden Engels die zij spraken legde ze ons uit dat we een stopbord hadden genegeerd?! Hu, niet gezien…? Ik moest een blaastest doen en kreeg weer een boze blik. Ik bedacht net dat we gelukkig geprint hadden want dat wordt dokken natuurlijk toen de agent opeens een glimlach op zijn gezicht kreeg en me mijn papieren weer terug gaf. Pfieuwwww daar kwamen we goed vanaf. Ik heb nog nooit een bekeuring gehad en zou het jammer vinden om de eerste in het buitenland te krijgen. Vanaf dat moment hebben we natuurlijk wel keurig gereden. Al snel kwamen we in het dorp. Het kasteel torende hoog boven de stad uit waar een leuk stadsplein was en veel oude huisjes. Net als alle toeristen aten we ons boterhammetje op in de binnenplaats en maakte we foto’s van de omgeving. Daarna vertrokken we weer naar een volgend kasteel waarvan het interieur bijzonder mooi moest zijn. Eerst natuurlijk een lekkere bak koffie. Daarna in de tuin foto’s gemaakt en de tour geboekt. Dit keer geen bandje in het Nederlands maar een paar stencils tijdens de Tsjechische rondleiding. Het was inderdaad een mooi interieur. Hemelbedden, schilderijen, dinee zalen. Ik kan me helemaal voorstellen hoe dat vroeger ging en waande me als ik mijn ogen sloot even een prinses, met naast me mijn prins matthijs! Haha. Om half 5 vertrokken we weer naar huis, maar onderweg kwamen we nog heel wat mooie foto plekken tegen.
Donderdag zijn we rustig opgestaan en besloten naar Turnof te gaan. Een wat grotere plaats. Gewapend met camera’s gingen we weer op pad, we hadden eerst zin in lunch. Wat grappig is, is dat in Tsjechië veel Vietnamese zijn, zij runnen een soort Aziatische snackbar. Voor nog geen 3 euro heb je een bord vol met Mihoen, de lekkerste die ik ooit gegeten heb. Toen we na een uur weer voldaan naar buiten stapte begon het te miezeren. Dit was een vooraankondiging van nog zou gaan komen. Dapper liepen we het dorpje in. Veel oude gebouwen weer en grappige winkels, maar het miezeren veranderde in dikke druppels, en dikke druppels werd een hoosbui. We moesten echt gaan schuilen. De supermarkt bood uitkomst. Helaas waren we sneller uitgewinkeld dan dat de bui ophield. Na 30 minuten zijn we maar gaan lopen. Goed nat kwamen we bij de auto aan en vertrokken snel weer lekker naar ons huisje. Daar was het droog gebleven. Dus hadden we nog tijd voor een potje jeu de boules.

Vrijdag moesten we toch echt op zoek gaan naar een plek om morgen naar toe te gaan want zaterdag moesten we weer weg. Eerder waren we al naar het leuke dorpje gegaan maar bij de VVV bleek niemand Engels of Duits te kunnen. Er lag wel een boek met accomodaties maar ja bel die maar eens terwijl alles Tsjechisch is. We besloten daarom vrijdag naar het dorp te rijden en gewoon langs te gaan bij de appartementen. De eerste leek ons leuk maar bleek een aggenebes appartement te zijn, de daaropvolgende 3 zaten vol. Op een reclame bord hadden we nog een laatste optie gezien. In eerste instantie zij de man (in gebaren) dat er geen plek was. Maar ik pakte mij agenda er bij en wees aan hoeveel dagen we wilde blijven. Hij belde even en wees toen in mijn agenda van zondag tot zaterdag aan. dat kon wel. Mooi! We reserveerde meteen het appartement. Wat een geluk dat ie nog wat vrij had. Nu moesten we alleen een dag overbruggen. Op weg terug naar de auto bedachten we dat we wel een weekend in Praag konden overnachten. Dan konden we dat tenminste nog met mooi weer een keer bezoeken. Zo gezegd zo gedaan, we boekte bij de VVV (waar ze internet hadden een kamer voor het weekend, maar meer daarover in mijn volgende blog over week 3. Het was pas 12 uur dus zijn we na de lunch naar de rotsformatie gegaan en hebben een mooie wandeling gemaakt die dag tussen de bizarre rotsformaties. S’ avonds pakte we de tassen in en namen afscheid van ons kabouter huisje. Wat jammer toch wat we hebben het er heerlijk gehad!
Groeten José

I’m sorry for the English readers a short version of week two.
-Saturday we visited Praha. Unfortunately it started raining, but what a lovely city!
-Sunday we walked around Jicin to a white church on a hill top
-Monday we made a beautiful bike ride trough fields with golden grain, castles, hills and lovely villages.
-Tuesday we rested and enjoyed the sun.
-Wednesday we drove near the polish border where two beautiful castles where. We made lots of pictures and I almost got a fine for not stopping at a stop sign
-Thursday we went to a town but it started to rain and it didn’t stop, it only got worse
-Friday we found our new apartment after a long search in Libovische and after that we visited beautiful rock formations and made lots of photo’s again.
Greetings josé

1 comment:

Anonymous said...

Cool website, I had not noticed josekroezen.blogspot.com before during my searches!
Keep up the fantastic work!